Rokotepassissa syrjinnän mahdollisuus

0
505
Rokotuspassi.
Rokotuspassi eriarvoistaa ihmiset, mutta ei estä tartuntojen leviämistä.

Oikeusoppineiden mukaan rokotepassin käyttö on syrjivää, jos sen avulla ei voida estää koronatartuntoja. Tällöin passin avulla luodaan erottelu, joka ei perustu koronan leviämisen estämiseen.
– Yksi näkökohdista, joka puhuu rokotepassin käyttöönottoa vastaan on, että rokotteen saanut henkilö voi tartuttaa muita henkilöitä, sanoo Helsingin yliopiston julkisoikeuden professori Toomas Kotkas.
– Suurin ongelma on se, että todistus rokotuksesta, sairastetusta taudista tai tuoreesta testistä ei ole täysin varma todiste siitä, että henkilö ei voisi tartuttaa muita, sanoo puolestaan European University Instituten kansainvälisen oikeuden ja ihmisoikeuksien professori Martin Scheinin.
Tartuttamisriski konkretisoituu rokotettujen ja rokottamattomien välisissä kohtaamisissä esimerkiksi ravintoloissa ja tapahtumissa.
– Jos riski on olemassa, pidän selvänä, että tämä on syrjintää. Silloin ei saavuteta suojaa, jota väitetään tavoiteltavan, vaan luodaan syrjivä erottelu niiden välillä, joilla on tämä todistus ja joilla sitä ei ole, sanoo Scheinin.

https://yle.fi/uutiset/3-11880748